vrijdag 21 september 2012

Proefnotitie: Donkere Saison met vijgen

Dit bier is ingezonden in de vrije klasse van het Open Bergsch Bierbrouwkampioenschap en heeft daarbij 82 punten gescoord. Een mooie score! Het bier is redelijk kort voor het kampioenschap gebrouwen en daardoor ook nog maar weinig geproefd. Nu 1 week na het kampioenschap de proefnotitie. 

Uiterlijk
Het bier schenkt helder uit, een diepbruine kleur met een stevige schuimkraag. Het schuim is een klein beetje bruin en zakt in tot een laagje. 

Geur
Het bier heeft een geur van gebakken broodkorst en donker fruit. De vijgen zou ik er niet zo snel uithalen, maar de geur is een combinatie van een stevige moutigheid, een fruitige en wat kurkige gistgeur, aangevuld door de donkere mouten, zonder echt gebrand te zijn. Er zijn niet echt chocolade of koffiegeuren waar te nemen. 

Smaak
De smaak is donker met wat licht moutbittere eigenschappen. De vijgen zijn misschien aanwezig, maar het is niet de geur of de smaak van de verse/gedroogde vijgen.  De donkere mouten zijn niet chocolade of koffieachtig, laat staan gebrand. De broodkorst en donker fruitsmaak is aanwezig en combineert mooi met het gistkarakter. De gist geeft een kruidige en wat muffige smaak, waardoor het bier een vrij complexe smaak krijgt. De gist heeft wel een hoge vergistingsgraad, waardoor het bier een hoge doordrinkbaarheid heeft. 

Een goed gelukt bier dat met de tijd misschien nog een klein beetje beter kan worden doordat de licht scherpe randjes van de moutbitterheid wat ronder worden.

donderdag 20 september 2012

Favoriete hop?

In een poll op deze blog heb ik gevraagd wat de favoriete bitterhop en aromahop is. Ondanks dat er geen tientallen mensen hebben gereageerd, lijkt er wel een voorkeur te zijn. In de onderstaande afbeeldingen is te zien wat de uitslag is geweest.

 

Bitterhop

Voor de bitterhop zijn er een aantal keuzes opgegeven die in Nederland verkrijgbaar zijn. Het zijn voornamelijk Duits of Engelse hopsoorten. Hierbij heb ik de Amerikaanse bitterhoppen (behalve Cascade) buiten beschouwing gelaten. Magnum is de favoriete bitterhop. Deze hop geeft een vrij cleane, licht kruidige bitterheid en heeft een hoog alfazuurgehalte. Een ideale hop voor heel veel verschillende bieren.
Onlangs is er in de brouwerij wel geexperimenteerd met Warrior en Summit hop, welke goed bevallen zijn. Wellicht dat de 3 stemmen op 'anders' in die richting wijzen.

Aromahop

Voor de aromahopkeuzes geldt hetzelfde als voor de bitterhop. In Nederland zijn er veel soorten verkrijgbaar. Saaz is natuurlijk een klassieke nobele hop, de Duitse soorten zijn favoriet vanwege de zachte, kruidige smaak favoriet. De Amerikaanse soorten Cascade en Amarillo zijn goed verkrijgbaar en worden tegenwoordig niet alleen in IPA's en andere hoppige bieren gebruikt, maar er wordt ook in bijv. blondjes en witbier mee geëxperimenteerd. Erg moeilijk om een favoriet aan te wijzen dus. De resultaten laten dus ook diverse favorieten zien: Saaz blijft het meest favoriet. Onlangs is er in de brouwerij gebrouwen met Premiant, een soort superSaaz. Dit is erg goed bevallen, de smaak en geur zijn de sterke variant van de Saaz. 


De favoriete hoppen van Brouwerij de Watertoren zijn voor bitterhop Northern Brewer en Target en voor aromahop Saaz en Fuggles. Ik ben benieuwd wat de personen die 'anders' hadden ingevuld precies bedoelden, dus als diegenen hieronder kunnen reageren?


maandag 17 september 2012

'6.7 op de Schaal van Richter' Amber

Met een open huis vol met dorstende mensen in aantocht, ben ik mijn voorraad gaan bekijken en tot de conclusie gekomen dat er maar weinig lichte bieren (in alcohol) aanwezig zijn. Gelukkig had ik nog een paar potten moutstroop staan. Deze stroop is vrij donker gekleurd en het is dus eigenlijk niet mogelijk om er een licht gekleurd bier mee te maken. Om het bier toch wat lichter te maken, is er aan het recept lichte moutextract (poeder) toegevoegd. De bedoeling is om een doordrinkbaar, niet te bitter bier te maken dat ook de beginnende speciaalbierdrinker kan waarderen. 

De naam komt van het album "Ill Communication" van Beastie Boys. Dit wordt een schokkend bier.

Binnen 2,5 uur is dit recept gebrouwen. Water opwarmen, stroop toevoegen, hop in hopzak erin en koken. Daarna snel koelen en een actieve giststarter erbij. 
Met de hoppen heb ik geprobeerd om het bier een citrus/mandarijn smaak te geven met de Summit in combinatie met de Hallertau Mittelfruh die een wat grassige, licht harsige smaak zou moeten geven. Deze laatste hop is uit eigen tuin en heel vers. De geur was kruidig en licht stro-achtig.  Misschien voeg ik nog een andere drooghop toe (bijv. Citra of Columbus).

De suiker voeg ik toe vanwege de wat mindere vergistbaarheid van de moutextracten en de Ringwood ale gist heeft een lagere vergistingsgraad. 
             
Aantal liters------- : 18 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Totaal brouwwater--- : 24.84 liter
Kooktijd------------ : 45 minuten
Berekende kleur----- : 23.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)

Moutstort
57.2%     1947 g Moutextract amber             18   EBC 
19.1%      650 g Moutextract donker             57   EBC 
19.1%      650 g Moutextract licht (poeder)   8    EBC 
4.6%        156 g Kristalsuiker                          0    EBC 

Hop
Bloemen---  12 g    17.2 %az     45 min B Summit                 
Bloemen---  12 g     4.0 %az      10 min B Hallertauer Mittelfrüh       
Bloemen---  12 g     4.0 %az        5 min B Hallertauer Mittelfrüh       
Bloemen---  12 g    17.2 %az     dryhop B Summit             

Gist
Gistsoort----------- : 1187 Ringwood Ale                  
Gist toegevoegd als- : slurry
Volume-------------- :  2 Ltr


donderdag 13 september 2012

Brouwerijbezoek: Brewerkz in Singapore

Onlangs heb ik een tijdje in Singapore mogen rondlopen en kwam daar de brouwerij Brewerkz tegen. Deze lag op een ideale locatie langs het water met heel veel aanloop en een mooie plek in de schaduw. 

De brouwerij is in 1997 opgezet door een Amerikaan en dat is ook meteen duidelijk als je het biermenu voorgeschoteld krijgt, met een IPA, Hopback Amber, Oatmeal Stout en Brown Ale. Een mooie afwisseling tussen de San Miguel, Tiger en andere pilsen. Hoegaarden wit is ook behoorlijk populair.

De brouwerij heeft een behoorlijke capaciteit voor het oppervlak waarop de brouwerij staat. De brouwketel heeft een volume van 1000 liter. Op de achtergrond waren 4 grote CCT's te zien. In totaal wordt er 2500 hectoliter per jaar gebrouwen.

Het assortiment bestaat uit een 10 tal bieren verpakt in flessen, 5 liter vaatjes en allerlei formaten kegs. De prijzen zijn redelijk hoog, niet verwonderlijk voor een land waar een halve liter pils al gauw 8 euro moet kosten.


In de meeste Amerikaanse brouwerijen is het mogelijk om een zogenaamde 'taster' te bestellen. Van elk bier een proefglaasje, waarmee je een goed idee kan krijgen over de bieren. Op mijn proefplankje waren de IPA, Hopback amber, White Rabbit en Black Pig. Alle bieren waren van goede kwaliteit, de hopback amber was niet zo koud en de white rabbit had een erg clean karakter voor een weizen. Met de tropische temperaturen in Singapore was het desalniettemin een  verfrissend bier. 
 
Van de bieren die geproefd zijn heb ik een proefnotitie geschreven. Er staan nog een paar bieren te wachten in de kelder voor verder proeven. 
 
India Pale Ale 
Een Engels bier, gebrouwen met Pilgrim, Fuggles en Goldings hop. Een licht amber bier met 6% alcohol.

Hopback Ale
Dit bier wordt rechtstreeks uit de cask getapt en dus niet heel koud geschonken. Het is een Engelse bitter, gebrouwen met Pilgrim, Fuggles en Goldings hop. Gedrooghopt, medium bitter en met een caramel moutige smaak.

White Rabbit

Een zwaar Weizenbier van 7%, erg hoppig en wat weinig kruidnagel en banaan in de smaak. Verder iets te veel body.
  
Black Pig
Het verjaardagsbier van de brouwerij. Een donker, moutige brown ale met een bittere basis en duidelijk Amerikaanse hopsoorten.

Balestier Brown Ale
Een brown ale met geroosterde smaken en een volle moutigheid. Net als de Black Pig met Amerikaanse hopsoorten, maar minder bitter en minder hop aromatisch. In de geur is dit bier gebrand, maar er is een aparte geur, welke lijkt op gebrand sesamzaad. In de smaak komt dit  minder terug en heeft het bier een koffie en chocoladesmaak, aangevuld met een medium bitterheid en prettige doordrinkbaarheid. 

Al met al een mooie brouwerij met een goede sfeer. De bieren blinken uit in de Amerikaanse stijlen, de Europese stijlen zijn niet helemaal in balans en wijken naar mijn menig teveel af van de stijl. 





 

zaterdag 1 september 2012

Blinde Maupie - Hoppig Tarwebier

De zomer is bijna ten einde en eigenlijk is het tijd voor een bokbier of een wat zwaarder bier. Of misschien gewoon een witbier om het einde van de zomer te vieren. Helaas is een gewoon bier lastig voor brouwerij De Watertoren. 'Elk bier een experiment' is tenslotte de slogan van de brouwerij. Daarom nu een witbier zonder witbier- of weizengist en met extra hop, ook wel American Pale Wheat beer genoemd. De inspiratie voor dit bier is gekomen van de site van The Mad Fermentationist, waar een hoppig tarwebier wordt ontwikkeld.

American Pale Wheat Beer

Een Hoppig Tarwebier is gebrouwen naar voorbeeld van een American Pale Wheat beer. Deze stijl wordt in Amerika gebrouwen en is een Amerikaanse interpretatie van een Weizen. De typische Weizensmaak die wordt veroorzaakt door de gist, is hier echter afwezig. Doorgaans wordt er een cleane gist gebruikt die dus niet de kruidnagel en banaansmaak geven die de Weizengist wel geeft. De moutstort in een wheatbeer is ook aangepast: een Weizen bestaat vaak uit 50:50 tarwemout : pilsmout, met soms wat toevoegingen van munichmout. Een wheatbeer heeft naast de tarwemout en pale mout (vaak ook in een 50:50 verhouding) en vaak ook een aantal procent lichte caramout (carapils, caravienna, carared). 
De voorbeelden van kloonrecepten op het internet hebben voor wat betreft de hop twee richtingen. Of er wordt gebruik gemaakt van Europese hoppen, zoals Hallertau, Tettnang, Saaz, e.d. of de citrusachtige hoppen zoals Amarillo, Centennial, Citra, Columbus, e.d. worden gebruikt. 

Recept     

Het recept is samengesteld met de ingredienten die op voorraad zijn. De moutstort is simpel. De hopstort is de uitdaging. Het bier moet hoppig worden, met een duidelijke citrussmaak van de Citra en in mindere mate de Warrior. De Premiant is een super-Saaz, die een kruidige, iets grassige smaak geeft. De bitterheid is redelijk laag, hoparoma is het belangrijkst in dit bier.

Aantal liters------- : 30 liter
Gewenst begin SG---- : 1045
Brouwzaalrendement-- : 74 %
Totaal brouwwater--- : 41.4 liter
Spoelwater---------- : 12.4 liter
Maischwater--------- : 29 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 10.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 24 EBU (Tinseth)

Moutstort
40%    2527 g Pale alemout                      5.5  EBC  
55%    3475 g Tarwemout                         3    EBC  
5%        315 g Carared (D)                        40   EBC  

Hop
15 g  15 %az  60 min Warrior                       
12 g  12 %az  5 min Citra                       
12 g    8 %az  5 min Premiant                      
12 g  12 %az  0 min Citra                        
8 g     6 %az  0 min Cascade                       

Gistsoort : Fermentis Safale US-05              


Maischschema
75m/67°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
10m/73°C Maischdikte is: 4.58 L/kg

Dit bier zal eind oktober geschonken worden op een bierfeestje en van tap beschikbaar zijn. Ik ben benieuwd. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...