vrijdag 7 december 2012

Bierbrood bakken - De snelle en makkelijke methode


Heb jij ook altijd al eens brood willen bakken, maar denk je dat het moeilijk is en lang duurt. Dan heb je onderstaande methode nog nooit gebruikt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je genoeg tijd van tevoren gaat beginnen. Hoe gaat het in zijn werk?

Je weegt de volgende ingredienten af:
  • 450 g bloem
  • 1/4 theelepel gist of verse gist
  • 4 dl water/bier
  • 1/4 theelepel zout

Doe de bloem, gist en zout in een kom en meng dit door elkaar. De gist is de WB-06 geworden. Dit is een korrelgist voor witbier of weizen. Voeg hier 4 dl bier aan toe en meng dit tot er een plakkerig deeg ontstaat. Hiervoor heb ik een eigen bier gebruikt, de Galjoen Gouden Ale. Je hoeft niet zoals bij 'normaal' brood bakken, het deeg te kneden. Dat gebeurt in de komende uren vanzelf. Bedek dit met een plastic folie en laat dit 12 uur op kamertemperatuur rusten.

 Het deeg is klaar als er het volume minimaal tweemaal is gegroeid. Zie hierboven de 2e foto. Bedek het werkblad met bloem en breng het deeg hierop over. Bedek licht met bloem en vouw het deeg een aantal keer van buiten naar binnen.  
Maak hier een bal van en bedek de bal  en werkblad met wat bloem. Pak een theedoek en doe hier wat bloem of, nog beter, zemelen en leg hier de bal op. Leg de gladde kant van de bal aan de bovenkant. Leg hier een andere doek overheen en laat dit nogmaals 2 uur rijzen. Als dit gebeurd is, zijn de gasbelletjes in het deeg fijner verdeeld. Wanneer je met je vinger in het deeg prikt, zal het niet meteen terugveren.


Warm de oven een half uur vantevoren op tot een temperatuur van 180 graden. Zet hier meteen een zware giet-ijzeren pan in en laat deze lekker op temperatuur komen. Als het deeg klaar is, haal je de pan uit de oven. Kiep het deeg uit de theedoek in de pan. Dit zal er niet netjes en strak uitzien, maar dit komt goed tijdens het bakken. 
Zet het geheel in de oven en bak 30 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de deksel en laat het nog 15 minuten bakken. 

Haal het eruit als het brood mooi bruin is gekleurd. Daarna kan je het brood uitstorten op een rek. Laat het afkoelen voordat je het aansnijdt. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...