zondag 8 april 2012

Het stekken van hop

Voordat u verder leest en helemaal enthousiast wordt om zelf hop te stekken. Dit artikel wordt vaak aan het einde van het seizoen geraadpleegd en dan levert de plant geen goede stekken. Het beste is dit te doen aan het begin van het seizoen, in de lente (maart/april).

 Het zelf kweken van hop is een mooie hobby en het brengt zonder veel moeite ook nog eens veel heerlijke hop op. De moeilijkheid is om de juiste soorten te vinden. De hoppen bij de tuincentra zijn vaak alleen decoratief. 
Elke brouwer heeft zijn eigen voorkeuren, ik heb 3 soorten aromahoppen, Duits, Engels en Amerikaans. Om mijn collega-hobbybrouwers te helpen ben ik hiervan een paar scheuten gaan opkweken.

Het stekken van hop is makkelijk. De planten maken half maart scheuten aan die het beste verwijderd worden om de plant te prikkelen en sterker te laten groeien. De scheuten die verwijderd worden, kunnen makkelijk tot levensvatbare hopplanten worden opgekweekt.

De scheuten worden afgeknipt, waarbij het uiteinde iets gekneusd kan worden. Dit wordt gedaan om de wortelvorming te stimuleren. Daarna worden de scheuten in het water geplaatst. Na 2 weken zijn er wortels gevormd en ziet het eruit als op de tweede foto. Dunne, witte worteltjes zijn zichtbaar. Nu kan het plantje langzaam wennen aan grond, maar niet in een keer. Door nu de plantjes in zeer vochtige grond, blubber te zetten, kunnen er wortels gemaakt worden die geschikt zijn om voedsel uit grond te halen.


Nadat de wortels gevormd zijn, worden de stekken overgebracht in de grond. De grond zal in het begin heel vochtig moeten zijn, zodat de stekken langzaam over kunnen gaan van water naar grond. Dit is te zien in de foto hiernaast.

De meeste hoppen zijn inmiddels bij de volgende eigenaar. Ik ben niet helemaal tevreden met de staat waarin de plantjes weggegaan zijn, er zat nog weinig 'nieuw' leven in. Maar goed, er zaten worteltjes aan en de plantjes verdorden niet. 

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...