donderdag 21 juli 2011

Belgische Blonde

Morgen staat er een Belgische Blonde op de planning. Eindelijk weer eens een lichtgekleurd bier uit de ketels van de brouwerij. Door een tegenvallende gistopkweek van de Chimaygist (Wyeast #1214) zal hiervoor de korrelgist S-04 gebruikt worden. De Chimaygist is in de vriezer bewaard met glycerine, maar tijdens het invriezen is er waarschijnlijk een infectie in geslopen.

Hier het recept van de Belgische Blonde:

Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 11 liter
Maischwater--------- : 34 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 14.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 36 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
76% 6404 g Pilsmout 3 EBC                  3    EBC  
12% 1011 g Tarwemout                       3    EBC  
6%   505 g Ambermout 50 EBC                49   EBC  
6%   505 g Maïsvlokken                     1    EBC  

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen--    15 g    3.8 %az    75 min B Tettnanger (D)                
Bloemen---  25 g    8.0 %az    75 min B Magnum (D)   
Pellets---      15 g    5.1 %az    75 min P East Kent Golding  
Bloemen--- 20 g    5.2 %az    20 min B Spalter Select (D)   
Pellets---     15 g    5.1 %az    10 min P East Kent Golding 
Bloemen---30 g    3.8 %az     5 min B Tettnanger (D)                
Bloemen---15 g    5.2 %az     5 min B Spalter Select (D)             


De begindichtheid zal 1072 worden. Misschien splits ik de batch nog op en voeg ik aan het ene gedeelte suiker toe om een tripel te maken.         


 Het eindresultaat is op de laatste foto te zien. 27 liter met een dichtheid van 1063. Aanzienlijk minder dan de berekende 1072 maar wel met een groter volume. Deze batch zal ik splitsen in een deel zonder extra toevoegingen en een met een deel kristalsuiker. Dit zal dan een tripel worden. De vergisting was na 4 uur al netjes op gang gekomen, er stond een dikke laag schuim op het bier. Nu maar afwachten wat de smaak gaat doen.


De dag na het brouwen was er flink wat schuim door het waterslot heen gekomen. De S-04 is echt een beest van een gist. En het gistvat zat natuurlijk te vol. De geur deed erg Engels-fruitig aan en licht kruidig. Lekker.
   
           

Brouwerij de Watertoren

Brouwerij "De Watertoren" is een thuisbrouwerij met een produktie van meer dan >1 hectoliter per jaar. In de afgelopen 12 jaar zijn er meer dan 100 bieren gebrouwen. Met een eigenzinnige kijk op bier en brouwen weet de brouwer unieke, smakelijke bieren te produceren.

Wat te denken van een stevig gehopte Belgische Pale Ale, Baltic Porter, Belgische blonde, Kokosnoot bier, Doppelbock, een Russian Imperial Stout van 16% of een Pils van 8%? Maar ook een bier met 1 mout en 1 hop zijn zeer de moeite waard. Op deze blog kun je lezen over de geslaagde (en wat minder geslaagde) brouwsels. Daarnaast wordt er verslag gedaan van de experimenten met gist, mout roken, brouwen met moutextract, drank aan bier toevoegen en nog wat experimenten in de toekomst. Genoeg reden om deze blog in de gaten te houden.

Je kunt hier al je vragen stellen en ik beantwoord ze graag. Of laat eens een bericht achter en/of wordt lid van deze blog. Dan weet ik dat er mensen zijn die dit lezen en dat ik niet voor niets aan het schrijven ben geweest... Of gebruik de nieuwe Facebook-Like functie om te laten zien dat je het een goed artikel vond.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...