maandag 10 februari 2014

Brand Bierbrouw Wedstrijd 2014

Net als voorgaande jaren wordt er dit jaar weer een bierbrouwwedstrijd georganiseerd door Brand in samenwerking met PINT. Het begon allemaal twee jaar geleden met een pilswedstrijd en vorig jaar was er de Zwaar Blond die niet aan te slepen is. Dit jaar is het doel om een IPA te brouwen, een India Pale Ale. Een gewaagde keuze van deze brouwer, maar gezien de populariteit van de stijl wel begrijpelijk. Een IPA is een bitter tot zeer bitter bier, waarin de gebruikte hoppen de boventoon voeren. Volgens de reglementen zal de winnaar een uitgesproken karakter moeten hebben en zeker geen Engelse IPA zijn.  


De mogelijkheden

In Amerika geldt nog steeds het gezegde: 'Bigger is Better' en dat gaat ook op voor het bier. Een (Amerikaanse) IPA is een hop-georiënteerd bier: hopbitter, en tot in het extreem gehopt bier, waarbij er nog nauwelijks van balans kan worden gesproken. Met de grote verscheidenheid aan Amerikaanse hopsoorten tegenwoordig is de keuze groot. Amerikaanse hopsoorten geven fruitgheid/citrus zoals mango, citroen, limoen,meloen en mandarijn. Verder zijn er omschrijvingen van knoflook, ui tot aan kattenpis. Dit zijn allemaal zeer uitgesproken smaken en aroma's, waarbij het de kunst zal zijn om het bier krachtig en hoppig te laten zijn, zonder dat de doordrinkbaarheid er onder lijdt. Er zijn op internet wel wat tips en tricks te vinden over het verhogen van de hopppigheid van een IPA.

Bij deze bierstijl zijn de moutstort en gistkarakter van minder belang. Een doorsnee IPA bevat hoofdzakelijk palemout aangevuld met een aantal procenten ondersteunende moutsoorten. Dit kunnen enzymhoudende mouten zijn zoals Vienna en Munich, maar ook biscuit, carapils, cara120 of Special-B. Een IPA moet zeker niet teveel bijzondere moutsoorten bevatten, hierdoor wordt het bier te caramellig en te dik. Blijf zeker onder 5% van de moutstort. IPA's zijn er van licht blond tot donker koperkleurig. Eventueel kan er zelfs wat suiker toegevoegd worden om het bier doordrinkbaar te maken. 

De gist is over het algemeen een cleane gist, US-05, Wyeast1056, BRY-97 of een andere Amerikaanse gist. Om het over een andere boeg te gooien, kun je een Engelse gist gebruiken. In beide gevallen zal de temperatuur rond 18-20°C moeten liggen om niet teveel gistkarakter in het bier te brengen.
 

Wat zoeken ze nou eigenlijk?

De vorige edities van de Brandwedstrijd waren redelijk vaag in de reglementen over het gewenste eindresultaat. Het winnende bier werd in beide gevallen na de wedstrijd geprezen om de prettige bitterheid in de 'Brandstijl' en de lichte fruitigheid. In grote lijnen komen de richtlijnen overeen met de vorige keren. Sommige zijn inkoppers, maar vooral het maximum alcoholpercentage en bitterheid zijn wel belangrijk. Verder is het gebruik van suiker beperkt tot de navergisting op fles.

De Richtlijnen


  • Bovengistend
  • Helderheid: tweeschijn tot helder
  • EBU in de range van 35 tot en met 70
  • Kleur: goud tot amber 15-30 EBC
  • Gebruikmakend van uitsluitend natuurlijke ingrediënten
  • Met een alcoholgehalte tussen 4,5 en 7 procent
  • De wort is afkomstig van gerste- en/of tarwemout
  • Suiker toevoegen in verband met evt nagisting op fles is toegestaan.
  • Brand bier wordt gekarakteriseerd door die typische hopbitterheid en het gebruik van aromahop. De jury zal uiteraard goed kijken of het winnende India Pale Ale bier in deze traditie van Brand bier past. Daarbij zal de jury dus letten op herkenbaar gebruik van hop in de receptuur. 

Er zijn een groot aantal richtingen en afwegingen die op basis hiervan gemaakt kunnen worden. Een lichte IPA met alleen pale mout en een enkele hopsoort of toch wat speciale mouten en een uitgebreide mix van hopsoorten? Vooral de laatste opmerking zorgt voor wat verwarring: in geen enkel Brand bier is de hopbitterheid zo uitgesproken als in een IPA. En hoparoma is in bijvoorbeeld Brand pils wel aanwezig maar toch geen citrusachtige, fruitige, rauwe Amerikaanse hoppigheid. 

Brouwerij De Watertoren heeft inmiddels de IPA al gebrouwen. Het bier staat nog te gisten, maar het wort was goed bitter, moutig met veel uitgesproken hoparoma. VIngers gekruisd en afwachten maar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...