zondag 12 januari 2014

Proefnotitie: Trigo - Boekweit Stout

Dit is de proefnotitie van de Boekweit Stout die volgens deze receptuur is gebrouwen.Het bier heeft een donkere, bijna zwarte kleur met een snel inzakkende schuimkraag. Het bier is helder en het schuim is beige.

In de geur is een prettig geroosterde smaak waar te nemen. De geroosterde tarwemout
geeft een duidelijke granige en typische tarwe-achtige smaak die qua moutigheid doet denken aan een Weizenbock, maar dan gebrander. De geur is in ieder geval anders dan geroosterde gerst. De donkere tarwemout heeft een minder gebrande geur die ook minder scherp lijkt. De aanwezigheid van de boekweit blijkt uit een wat olieachtige geur die soms ook in andere stouts kan zitten waarin veel haver zit verwerkt.


De smaak is duidelijk gebrand en doet denken aan melasse. Er zit een wat 'vettige' smaak aan die ook wel eens door andere ongemoute granen veroorzaakt wordt. Deze smaak past prima bij dit bier en is vermoedelijk afkomstig van de boekweit. De gebruikte hoppen geven het bier een stevige bitter, die het bier goed in balans brengt. De Chinook en de Cascade geven het bier een licht citrusachtige smaak. Het mongevoel is goed, iets pakkerig. De gist is clean en het bier redelijk ver uitgegist zonder veel fruitigheid.

Dit bier is veel beter geworden dan gehoopt. De boekweit voegt een prima smaak die goed past in een stout. De geroosterde tarwemout is zachter en milder gebrand dan geroosterde gerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...