dinsdag 12 maart 2013

Peperkweek 2013

Net als vorig jaar zullen er pepers gekweekt gaan worden bij de brouwerij. Omdat vorig jaar de zaden te laat in de grond zijn gegaan, waren de pepers te laat in het seizoen gaan groeien en eigenlijk niet op tijd rijp. Dus nu dit jaar zijn de zaden al begin januari binnen gezaaid en staan er nu al een aantal soorten boven de grond. Dat gaat dus de goede kant op.

De zaden heb ik via een het PeppersRus forum op internet gekocht. De beschrijvingen bieden vaak een fantastische smaakomschrijving dus uiteindelijk heb ik 8 verschillende soorten gekocht. Deze variƫren van medium heet tot extreem pittig. Het zijn de volgende soorten, inclusief Scoville waarden (pittigheid) geworden:

- Ancho Grande                            1000-2000
- Jalapeno Early                            4000-5000 
- Lemon Drop                          30.000-50.000
- Fatalii                                100.000-300.000
- Scotch Bonnet Red             200.000-350.000
- Habanero chocolate            300.000-400.000
- 7 Pod strain                                onbekend
- Bhut Jalokia Chocolate   855.000 - 1.041.427

De zaden zijn zoals hierboven op de foto, eerst in plastic bekertjes gezaaid. Er bestaat een kans dat de zaden niet allemaal opkomen en hiermee kan je besparen op grond en vooral ruimte. De grond is een voedingsarme grond, speciaal voor kweken. Over de bekertjes is een keukenfolie gespannen, zodat de grond vochtig en warm blijft. Degenen die opgekomen zijn, kun je dan overpoten in grotere potten. Zoals de naam het al zegt, was de Jalapeno Early het eerst boven de grond. Deze groeit echter niet zo hard, Op de eerste foto hiernaast is (vlnr) de Bhut Jalokia, Jalapeno Early, Lemon drop en 7-pod SR strain te zien. De andere soorten hebben langer en meer warmte nodig. Op de tweede foto is de status van april te zien. De planten groeien goed onder het zolderraam. De Ancho Grande, Habanero Chocolate en Fatallii zijn nog niet boven de grond, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.
 
09/07/13 De peperplanten zijn goed gegroeid en hebben een flinke lengte bereikt. De temperatuur onder het zolderraam is behoorlijk hoog geworden en de bladeren werden geel. Toen dit net begon, ben ik begonnen met extra voeding in het water, maar dit leek niet te helpen. Daarnaast is er ook een soort spint op de planten gekomen. Hierdoor heb ik een paar planten moeten verwijderen. Na wat zoeken op het internet kwam ik achter de vermoedelijke oorzaak van het geel worden van de bladeren. Door een beperkte ventilatie en hoge temperaturen laat de plant bladeren en bloemetjes los. Er komen ook geen vruchten aan. Nu de temperaturen buiten hoger zijn, durfde ik ze buiten te zetten. Dit heeft meteen een goed resultaat. De plant geeft mooi blad en de bloemetjes worden al vruchten. Dat gaat de goede kant op. 


4/8/2013  De planten groeien goed buiten en door de toevoeging van wat meststof groeien de planten erg goed en komen er aan de Jalapeno,  Bhut Jolokia en Lemon Drop planten ook pepers. 
De andere planten (7-Pod en Scotch Bonnet) hebben wel bloemen, maar nog geen pepers.  Hier wat foto's van de Jalapeno en de Bhut Jolokia pepers.
De eerste pepers zijn van de plant, een enkele Bhut Jolokia en Lemon Drop. De Jalapeno heeft al een aantal pepers opgeleverd. En er komen er nog meer aan. 

De pepers zullen gedroogd en gerookt worden. Zeker de Lemon drop, Jalapeno en Ancho grande zijn goede kandidaten hiervoor. De Lemon drop schijnt een echte citroensmaak te hebben, waardoor deze mij in combinatie met bier zeker aanspreekt. De andere pepers zullen waarschijnlijk gebruikt worden voor hete sauzen

Wanneer er meer ontwikkelingen zijn, zullen deze in dit topic worden gemeld.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...