vrijdag 8 februari 2013

Afterparty Topper Wheat

In opdracht een bier brouwen is lastig. Een vluchtige omschrijving als: een lekker fris zomerbiertje of een verjaardagsbier, zijn maar moeilijk in een recept te vatten. Hiervoor ontbreekt ook meestal de kennis van ingrediënten en het brouwproces. En dan nog: een bier kan soms anders uitpakken als het eenmaal klaar is. De beste oplossing voor dit 'probleem' is het doel in de gaten te houden.

Het bier waar we het hier over hebben is voor een verjaardagsfeest met veel mensen en dus veel verschillende smaken. Bij een verjaardag denk ik niet meteen aan een donkere zwaar bier, maar aan iets dat makkelijk wegdrinkt, geen moeilijke smaken heeft, maar wel een aparte smaak heeft. Dit is het beste te bereiken door een bier met niet te veel alcohol, licht gekleurd en niet te bitter te brouwen. Dit alles wijst in de richting van een blonde, pils of witbier. Het feest wordt in de zomer gegeven, dus dan is een witbier erg lekker. 

Natuurlijk heeft een witbier wel veel smaken, maar het kan altijd wel spannender. Verder vind ik de witbiergisten te esterig, soms zurig en in een enkel geval te ver doorgistend. De gist die nu gebruikt wordt is de BRY-97, welke voor hobbybrouwers recentelijk op de markt is gebracht. Het zal ongeveer in de lijn van de S-05 liggen. De gebruikte hopsoorten zijn Amerikaans en hebben een sterk citrusachtige smaak. Door de nadruk te leggen op de late hopgiften, zal dit bier hoppig worden en niet bitter. Het bier is door de gist en de typische hoppigheid meer American wheat dan een witbier.


Het recept is hieronder weergegeven:
              
Aantal liters------- : 50 liter
Gewenst begin SG---- : 1049
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 69 liter
Spoelwater---------- : 29 liter
Maischwater--------- : 40 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 8.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 16 EBU (Tinseth)

 



Mout
62%   6968 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC  
30%   3371 g Tarwemout                         3    EBC  
5%       561 g Havervlokken                      4    EBC  
3%       337 g Münchnermout type 2        20   EBC 

Hop 

Bloemen---Target    35g   8 %az    60 min 
Pellets---  
Citra      20 g   5 %az    15 min  
Pellets---   Citra      20 g   5 %az      5 min 
Pellets---   Warrior 
20 g   17 %az      1 min  

Gist : Gesplitst tussen BRY-97 American West Coast gist en US-05

Maischschema

10m/43°C Maischdikte is: 3.55 L/kg
25m/62°C Maischdikte is: 3.55 L/kg

35m/73°C Maischdikte is: 3.55 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.55 L/kg


Het bier is na 1 week uitgegist en zal geklaard worden. Daarna zal dit bier zal voor het grootste gedeelte op fust worden afgevuld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...