woensdag 6 juni 2012

Black Buster - Black IPA

Tegenwoordig zijn er veel verschillende Amerikaanse hopsoorten te krijgen bij de verschillende brouwwinkels. Na wat speurwerk naar de eigenschappen van de hoppen heb ik Summit, Warrior, Chinook, Citra en Columbus bij van der Kooy Jubbega gekocht. Behoorlijk heftige hopsoorten qua smaak maar ook een hoog alfazuurpercentage.


Een Black IPA is een heftig bitter en hoppig bier zoals een IPA, maar met de toevoeging van een donkere mout. Het bier zal niet te gebrand moeten zijn, maar de smaken van de donkere mout moeten wel aanwezig zijn. De moutstort bestaat doorgaans uit een pale ale basismout (in de Amerikaanse voorbeelden wordt hier vaak Maris Otter voor gebruikt).  Dit wordt aangevuld met een lichte en donkere caramoutsoort. Om een kleine gebrandheid en kleur te geven, wordt er vaak chocolademout gebruikt. Een Black IPA kenmerkt zich niet door de gebrandheid zoals een Porter, maar mag wel een donkere smaak hebben.
    
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement-- : 72 %

Totaal brouwwater--- : 39.5 liter
Spoelwater---------- : 9.5 liter
Maischwater--------- : 30 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 65.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 53 EBU (Tinseth)


85%  7231 g Pale alemout                      5.5  EBC   
7%      595 g Carared (D)                        40   EBC
4%      340 g Dark Crystal                       300  EBC   
4%      340 g Chocolademout                 900  EBC   
  
De hopstort is altijd een kwestie van smaak. Ik heb wel vaker met Chinook en Columbus gebrouwen. Dit zijn allebei heftige en harsige hoppen die een harde bitterheid kunnen geven. De Summit geeft een mandarijnachtige smaak en de Citra is erg citrusachtig.
De basis bestaat uit een combinatie van harsig en mandarijn fruitigheid. De aromahoppen zijn ook zo divers mogelijk gekozen om een mooi brede hopsmaak te geven. De bitterheid is niet extreem, maar ook dat is persoonlijke smaak.

Pellets---   18 g  13.5 %az  FWH Chinook                       
Bloemen---12 g  17.2 %az  FWH Summit                
Pellets---   12 g  13.5 %az  10 min Chinook                       
Bloemen---12 g  17.2 %az  5 min Summit                
Bloemen---18 g  15 %az     5 min Citra                
Bloemen--  12 g  15 %az    5 min Columbus
Bloemen--- 15 g  15 %az    drooghop Citra                
Bloemen--  15 g  15 %az    drooghop Columbus    
                    

Gistsoort----------- : Fermentis Safale US-05              
Gist toegevoegd als- : korrelgist

Maischschema
40m/65°C Maischdikte is: 3.52 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 3.52 L/kg

01m/78°C Maischdikte is: 3.52 L/kg

Dit bier is gebrouwen op 12 augustus. De smaak was veelbelovend. De kleur was donkerbruin en de smaak was intens hoppig met een sterke citrussmaak.
Op 24 augustus is dit bier gebotteld bij een dichtheid van 1015. De smaak was erg koffieachtig, flink citrusachtig en bitter. 

6 opmerkingen:

  1. The best Cascadian Dark Ales I've had have all appeared as something their not. The expectation of roast guides your expectation, but the flavor follows that of an IPA, as you suggest. This element of subversion is a pretty important part of the style. The difference been expectation and reality. All the dehusked dark malt (Carafa I, II and III) provide that desired opaqueness without contributing the roast flavors you get from a Chocolate or Black Patent malt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Daniel, thanks for your input. I recently had the Clown shoes lubrication and the Pitch Black IPA by Widmer brothers. The dark malts do add a nice taste, but with my eyes closed I might not get it. I planned on using 'normal' chocolate malt, but I will try to get my hands on the deshusked. What do you think about the hop bill?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I like the individual hops that you chose, but I don't have much experience using Summit in combination with other varieties. I also prefer a First Wort Hop and 20 minute hop addition, but I think that might just be personal preference. I have a feeling this is going to be a delicious beer.

      Verwijderen
    2. Thanks, what does FWH add to the hop flavor? This one is scheduled in a month so things might change.

      Verwijderen
  3. You should ad google translate to your blog. I'd love to understand your process more. That Black IPA looks tasty as I love the Pineyness of the Chinook with the dark IPA's and the slight roast that I feel it compliments.

    I use FWH for all of my hoppy beers and I feel like it adds a smoother bitterness, and also a long lasting aroma profile. When your dry hops have faded, the aroma of the FWH lingers a month longer!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I will change the first hopaddition into a FWH addition. Thanks for the suggestion. I added the translate option. Nice you could join this blog!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...